ХМЕЛЬНИЦЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ІНФОРМУЄ!

Одне з головних завдань  закладу дошкільної освіти – забезпечення права кожної дитини на охорону її життя і здоров’я.

Харчування є одним з найважливіших факторів, що визначає здоров’я дітей, сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності та успішності, фізичному і розумовому розвитку, створює умови для адаптації підростаючого покоління до навколишнього середовища. Правильно організоване харчування забезпечує організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями). Основним принципом харчування дошкільнят є максимальна різноманітність харчових раціонів, яке досягається шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів обробки.

Усі продукти харчування, що надходять до закладів дошкільної освіти мають відповідати вимогам державних стандартів, супроводжуватись накладними, сертифікатами якості, висновками санітарно-епідеміологічної експертизи.

У закладі дошкільної освіти має бути організовано збалансоване харчування відповідно з натуральними нормами харчування. У повсякденний раціон включаються основні групи продуктів:

  • м’ясо, риба, молоко, яйця, овочі, цукор, хліб, крупи та інші. Виконання натуральних норм харчування має бути не менше 80%.

У дошкільному закладі розробляються технологічні картки приготування страв, примірне чотиритижневе меню. Готова продукція з кухні має відпускатися за графіком. Режим харчування в кожній віковій групі організовується відповідно до вікових вимог.

На виконання закону України “Про основні принципи  та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” наказу Мінагрополітики України від 01.10.2012 № 590 “Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)”  з метою запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР та ідентифікації небезпечних факторів і заходів контролю, що важливі для безпечності харчових продуктів, запобігання харчових отруєнь дітей та виконання санітарно-гігієнічних правил у закладах впроваджується та має дотримуватись схема виробничого контролю, заснована на принципах системи НАССР.

Основні зміни щодо норм харчування в закладах освіти:

  • обмежити кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження;
  • зменшити кількість споживання хліба та картоплі;
  • не включати в меню ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодово-овочеві консерви;
  • збільшити кількість споживання молока, кисло-молочних продуктів, м’яса та риби.

У закладах дошкільної освіти харчування має бути організовано згідно з чотиритижневим меню. Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного чотирьох тижневого меню, картотеки страв – складається меню-розкладка у відповідності до затверджених норм харчування. Кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медична сестра зобов’язана оцінити якість приготування страв та здійснити відповідний запис в журналах контролю. У епідемічні періоди (весна, осінь) для профілактики  простудних та інфекційних  захворювань в раціоні дітей мають бути присутні (овочі що містять фітонциди) цибуля та часник.

Від плати за харчування звільняються такі категорії батьків або осіб, що їх замінюють:

– сім’ї, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України;

– діти сироти;

– діти, позбавлені батьківського піклування;

– діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”;

– діти з особливими освітніми потребами (з інвалідністю, в інклюзивних групах закладів дошкільної освіти та у спеціальних закладах дошкільної освіти;

– діти, евакуйовані із зони відчуження, діти, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, діти що проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”;

– діти з числа осіб, визначених у ст. 10, ст. 10а Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

– діти учасників бойових дій (на підставі посвідчень встановленого зразка для учасників бойових дій або на підставі довідки, передбаченої додатком 6 до постанови КМУ від 21 жовтня 2022 р. № 1193 про безпосередню участь у бойових діях);

– діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, що постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

– діти, які перебувають у сім`ї патронатного вихователя;

– діти санаторних закладів дошкільної освіти з малими та затухаючими формами туберкульозу на період шестимісячного оздоровлення.

Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства Хмельницького районного управління

ГУДПСС в Хмельницькій області                            Сергій Кармазін

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter