Від білої тростини до відкритих сердець


З нагоди Міжнародного Дня білої тростини 19 жовтня в Летичівській публічній бібліотеці проведено годину милосердя «Від білої тростини до відкритих сердець».

      Виконуюча обов’язки керуючої справами виконкому Антоніна Савранська привітала учасників заходу, подякувала їм за незламність духу, згуртованність, активну життєву позицію, побажала сили, наснаги, віри у майбутнє та родинного тепла. Від імені селищного голови Ігоря Тисячного нагородила активістів Летичівського УТОСУ грамотами селищної ради та пам’ятними подарунками.

Довідково

      Міжнародним святом «День білої тростини» визнано ще в 1969 р. в Коломбо (США). Це відбулося на загальних зборах Міжнародної федерації сліпих, яку надалі змінив Всесвітній союз сліпих. У всесвітньому масштабі цей день відзначався з 15 жовтня 1970 року. Цей День служить нагадуванням суспільству про існування людей з обмеженими фізичними можливостями, про солідарність і про допомогу.
Біла тростина, як символ незрячої людини, бере початок в 1921 році. У Брістолі (Великобританія) жив молодий професійний фотограф на ім’я Джеймс Біггс. Після аварії він втратив зір. Треба було починати нове життя, і він став вчитися самостійно ходити по місту за допомогою тростини. Але незабаром він зрозумів, що на його чорну тростину не реагують ні перехожі, ні водії. Тоді він пофарбував тростину в білий колір. І вона стала помітна. Це нововведення підхопили всі незрячі не тільки Англії, але і всієї Європи, Америки, та ін.
У 1992 році Світовий союз сліпих виступив з ініціативою відзначати 15 жовтня як День білої тростини об’єднаних націй, але позитивного рішення досі немає.
Зараз Міжнародний день білої тростини відзначається в багатьох країнах світу. Союзи сліпих намагаються в цей день спільно зі зрячими проводити відповідні акції, спрямовані на посилення інтеграції незрячих в суспільство. Вони прагнуть у першу чергу зацікавити громадськість та засоби масової інформації звернути увагу влади на проблеми людей з обмеженим або втраченим зором.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter